Op één been kun je niet staan, dus werd het hoog tijd om de tweede finalist van de Red Bull Bedroom Jam editie 2014 bekend te maken. Dat is niemand minder dan het metalcombo ‘Temptations For The Weak’ uit Heist-op-den-Berg. Zij verhuizen nu naar de Festival Chart en zijn al zeker van deelname aan de grote finale in Trix, Antwerpen, op zondagnamiddag 11 mei, waar ze samen met de 9 andere winnaars zullen strijden om een plaats op Graspop Metal Meeting of Dour festival. Gisteren kregen ze in hun repetitiehok topfotograaf Koen Bauters en de Bonanza videocrew over de vloer voor een professionele fotoshoot en de opnames van een clip. Het resultaat zal maandag te zien zijn op www.redbullbedroomjam.be.

Met hun hoekige metalcore song ‘Underneath the Skin’ is het viertal van ‘Temptations For The Weak’ de eerste ‘echte’ metalband die zich plaatst voor de Festival Finale in Trix. En de waarheid dient gezegd:  hun song doet precies wat het belooft, genadeloos onder je huid kruipen.

‘Temptations for the Weak’ is samen sinds 2012 en heeft roots in Antwerpen en Heist-op-den-Berg. Door voortdurende wissels in de bezetting is de band er echter nog niet in geslaagd haar stempel te drukken op de lokale ‘live scene’.  Het feit dat zanger Djoni Tregub vorig jaar nog deel uitmaakte van ‘Leave Scars’, een van de winnende bands van de vorige Red Bull Bedroom Jam editie, hielp ook niet echt. “Door deel uit te maken van twee groepen is 2013 een ontzettend druk jaar geweest”, geeft een enthousiaste Djoni toe. “Maar zanger en frontman zijn in een eigen band is iets compleet anders. ‘Temptations for the Weak’ is altijd al mijn project geweest, maar het is pas na de onvergetelijke ervaring vorig jaar met Leave Scars op Graspop Metal Meeting dat ik besloot mijn eigen band in te schrijven voor deze wedstrijd. En dat heeft geloond!

Laat er geen misverstand over bestaan: muzikaal is ‘Temptations for the Weak’ echt niet voor gevoelige zieltjes. Groovy, vuile metalcore is hun ding, zoals Djoni grif toegeeft. “Onze belangrijkste invloeden zijn metalcore bands als Killswitch Engage, Lamb of God, Trivium en Machine Head. Eerlijk gezegd is het onze grote droom om ooit te touren met Killswitch Engage.” Niets mis met grote rock ’n roll dromen, maar laat ons beginnen met de Red Bull Bedroom Jam finale in Trix en dan eventueel Graspop Metal Meeting, niet? “Absoluut”, lacht Djoni.

We zouden niets liever willen dan deze zomer op dezelfde geweldige affiche te staan met metalgoden als Avenged Sevenfold. Vooral omdat ik weet wat voor een onbeschrijflijke adrenalinerush het is om op het podium van een dergelijk groot festival te spelen. Maar we moeten inderdaad stap voor stap gaan en beginnen bij het begin. We zijn de afgelopen weken zo druk bezig geweest met het creëren van buzz rond onze Red Bull Bedroom Jam deelname, dat we pas nu wat tijd krijgen om ons voor te bereiden op de finale. En daarin gaan we voor niets minder dan voor een plaats op Graspop.” 

Aan de bands die het niet gehaald hebben om de komende 7 weken te bewijzen dat niet enkel metal bands de dienst uitmaken bij Red Bull Bedroom Jam. Zolang hebben fans en vrienden nog om hun favoriete groep naar het podium van Graspop Metal Meeting of Dour Festival te stemmen. Op www.redbullbedroomjam.be vind je alle tips&tricks. Volgende week maandag wordt de derde winnaar bekend gemaakt.

Red Bull Bedroom Jam

Red Bull Bedroom Jam werd zeven jaar geleden gelanceerd en groeide in Engeland en Australië uit tot een van de populairste online muziekwedstrijden voor jonge bands. Dit jaar wordt de wedstrijd na de editie van 2011 en 2013 voor de derde keer in België georganiseerd. 200 groepen schreven zich in. Red Bull Bedroom Jam is een platform dat beginnende rockbands een duwtje wil geven richting rock ’n roll fame. De competitie loopt negen weken. Niet de jury maar de fans bepalen wie het haalt. De bands moeten het dus zelf waarmaken door zichzelf en hun video online te promoten, fans te verzamelen en zich zo een weg te banen naar de top van de Buzz Chart.

Elke week wordt de groep die op het einde van de week bovenaan de Buzz chart staat, uitgeroepen als winnaar. Aangezien de competitie 9 weken loopt, levert dit 9 winnaars op die elk een professionele filmcrew en topfotograaf over de vloer krijgen. De winnende bands mogen vanuit hun slaapkamer drie songs vastleggen waarvan een clip gemaakt wordt die meteen via de website de wijde wereld wordt ingestuurd. Tegelijk heeft Red Bull Bedroom Jam ook een samenwerking met Deezer opgezet waardoor van elke weekwinnaar 6 songs via de bekende muziekstreaming-platform te beluisteren zullen zijn. 

Eén uitverkoren groep krijgt van de Red Bull Bedroom Jam-jury, bestaande uit labelbaas en producer Guus Fluit, zanger/clipmaker Fred Di Bono, muzikant en producer Marc De Keyzer en muziekjournalist Bart Cop, een Wild Card, wat het totaal aantal groepen op 10 brengt. De organisatoren van Dour Festival en Graspop Metal Meeting zullen na een showcase op 11 mei in Trix, Antwerpen, uit die tienkoppige Festival Chart respectievelijk 2 en 3 groepen kiezen die deze zomer op de genoemde zomerfestivals hun debuut zullen maken.

Fotocredit: Red Bull / Koen Bauters.